هرچند خشکی پوست ممکن است ظاهر ناخوشایندی روی پوست لطیف نوزادتان داشته باشد اما بهندرت مسئلهای نگرانکننده است. ضمناً خشکی پوست نوزاد را بهراحتی میتوانید برطرف کنید و کار سختی نیست.
پوست نوزاد مثل برگ گل لطیف و نرم و خوشبو و البته بینهایت حساس است و به همین دلیل بسیار مستعد خشکی است، خصوصاً در ماههای سرد سال؛ اما جای نگرانی نیست.
هرچند خشکی پوست ممکن است ظاهر ناخوشایندی روی پوست لطیف نوزادتان داشته باشد اما بهندرت مسئلهای نگرانکننده است. ضمناً خشکی پوست نوزاد را بهراحتی میتوانید برطرف کنید و کار سختی نیست.
علت خشکی پوست نوزادان چیست؟
تقریباً همهٔ نوزادها (و بزرگسالان!) گاهی به خشکی پوست دچار میشوند و خیلی از عواملی که میتواند سبب خشکی پوست شما بشود، میتواند پوست حساس نوزادتان را نیز خشک کند. قرارگرفتن در معرض هوای سرد و خشک که خصوصاً در پاییز و زمستان معمول است، میتواند رطوبت طبیعی پوست را کاهش دهد. زیاد در آب داغ حمام ماندن نیز هرچند بسیار لذتبخش است میتواند پوست را خشک کند. بهطورکلی پوست نازک و حساس نوزاد خیلی بیشتر در معرض خشکی و آسیب است.
خشکی پوست در نوزادان چگونه است؟
زبری، پوسته شدن، خاکستریرنگ شدن و خطوط ریزی از ترک همگی علامت این هستند که پوست کودک به رطوبت بیشتری نیاز دارد. این علائم خشکی پوست در هر قسمتی از بدن ممکن است دیده شوند اما در دستها و پاها و صورت و لبها بیشتر روی میدهند.
خشکی خفیف چندان کودک را آزار نمیدهد؛ اما خشکی زیاد میتواند خارش ایجاد کرده و باعث بیقراری و تحریک بیشتر پوست شود.
تفاوت خشکی پوست و اگزما در کودکان چیست؟
نگران هستید که مبادا خشکیهای روی پوست کودکتان علامتی از اگزما باشد؟ خشکی پوست و اگزما (عارضهای پوستی که در ماههای اول بعد از تولد نوزاد میتواند رخ دهد) علائم مشابهی دارند اما از چند راه میتوانید تفاوت این دو را تشخیص بدهید:
. قسمتی که اگزما دارد نسبت به قسمتهای اطراف خود دارای ظاهری متمایزتر و ناجورتر است. اگزما زبرتر یا پوستهایتر است و میتواند ملتهب هم باشد و به همین دلیل قرمز یا صورتی یا متمایل به بنفش یا خاکستری به نظر میرسد. پوستی که اگزما دارد میتواند دارای تاولهای ریز چرکین هم بشود که در نهایت پاره میشوند.
. اگزما در جاهای گوناگونی ظاهر میشود. هم اگزما و هم خشکی پوست میتوانند در دستها و پاها و صورت و لبهای کودک ظاهر شوند؛ اما اگزما معمولاً در نواحی دیده میشود که عموماً در معرض خشکی نیستند، مثلاً پشت گوشهای کودک، روی پوست سرش، در تاخوردگی آرنج یا پشت زانو.
. اگزما فقط در سرما و خشکی شعلهور نمیشود. اگزما هم مانند خشکی پوست میتواند در اثر سرما یا خشکی هوا یا حمام آب داغ بدتر شود؛ اما اگر کودکتان اگزما داشته باشد ممکن است متوجه شوید پوست او در اثر رطوبتهایی مانند شیر، بزاق دهان یا عرق، خاک، پارچههای زبر یا بعضی از صابونها نیز تحریک و ملتهب میشود. اما یادتان باشد اگزما روی هر کودکی اثری متفاوت میتواند بگذارد.
خشکی پوست نوزاد را چگونه برطرف کنیم؟
معمولاً راهکارهای سادهٔ خانگی برای نرم و مرطوب کردن کودک کافیاند.
. حمام کودک داغ و طولانی نباشد چون حمام با آب داغ به مدت زمان طولانی، رطوبت پوست لطیف و تازهٔ کودک را از بین میبرد. وان کودک را با آب ولرم پُر کنید و ترجیحاً از شامپوی بدون عطر استفاده نمایید. بعد از حمام نیز کودک را با حولهای نخی و لطیف و بسیار ملایم خشک کنید و حوله را روی پوست او نکشید و نمالید. کودک را هر روز یا یک روز در میان حمام کنید و فوراً به او مرطوبکننده بزنید تا رطوبت پوستش حفظ شود.
. علاوه بر اینکه بعد از حمام کردن کودک لایهای ضخیم از مرطوبکننده به پوستش میزنید، روزی یک یا دو بار دیگر نیز این کار را تکرار کنید. از پمادها یا کرمهای هیپوآلرژیک و بدون عطر استفاده کنید تا پوست کودک کمتر تحریک شده و خشکی پوست بهتر برطرف شود.
. به کودک زیاد مایعات بدهید. به کودک زیاد مایعات بخورانید، حالا چه شیر مادر و چه شیر خشک، اما تا زمانی که پزشک کودک اجازه نداده به او آب ندهید که معمولاً این اتفاق در ۶ ماهگی میافتد که غذای جامد برای کودک شروع میشود.
. هوای اتاق را تعدیل کنید. هوای گرم خشکتر است، بنابراین اتاق کودک را خیلی گرم نکنید. ضمناً خیلی خوب است که از یک دستگاه بخور سرد برای افزایش رطوبت اتاق استفاده کنید.
. از پوست کودک در برابر باد سرد محافظت کنید. پوستی که در معرض هوای سرد و خشک قرار میگیرد بیشتر مستعد خشکی است. پیش از بیرون رفتن، نوزاد را با کلاه و دستکش بپوشانید به گونهها و لبهای کودک مرطوبکننده بزنید. در روزهایی که باد زیادی میوزد از کاور کالسکهٔ کودک استفاده کنید.
. آب دهان یا آب بینی کودک را فوراً خشک کنید. همیشه مقداری پنبه یا دستمال نخی دم دستتان داشته باشید تا آب دهان یا آب بینی کودک را فوراً از پوستش پاک کنید. رطوبت زیادی بزاق یا آب بینی میتواند باعث ترک خوردن پوست شود، خصوصاً وقتی در هوای سرد بیرون هستید.
. برای شستن لباس کودک از شویندهای ملایم استفاده کنید. بهتر است لباس کودک را با صابونهای مخصوص شستشوی لباس بچهها بشویید.
چه زمانی مراجعه به پزشک لازم است؟
بهاحتمال زیاد رعایت و بهکاربردن توصیههای بالا میتواند پوست کودک را لطیف و مرطوب نگه دارد اما اگر خشکی پوست کودک برطرف نشد یا بدتر شد و ترکخورده و خارشدار شد حتماً کودک را نزد پزشک ببرید تا در صورت لزوم، لوسیون، صابون یا شامپوی مناسبی برای کودک تجویز شود که به رفع خشکی پوست کودک کمک خواهند کرد.
منبع:تبیان
نظر شما